Nie jesteś zalogowany.

We wrześniu 2009 roku miałem ryzykowny kontakt seksualny: głębokie pocałunki + cunnilingus z przypadkowo poznaną kobietą. Pozostawałem cały czas ubrany. Następnego dnia dostałem wysypki na żołędzi(mnóstwo malutkich banieczek wypełnionych surowicą) + objawy grypopodobne (gorączka, ślinotok, zaburzenia wzroku, bóle głowy). Stwierdziłem, że to objawy HSV, nie poszedłem do lekarza, bo dowiedziałem się, że tego się nie leczy. Trwało to jakieś dwa tygodnie, po czym ustąpiło. Od tego czasu miałem już dwa nawroty: objawy były podobne, tylko opryszczka na członku składała się z jeszcze mniejszych banieczek, praktycznie trudno dostrzegalnych gołym okiem i szybko ustępowała. Objawy grypopodobne były też łagodniejsze, jednak utrzymywały się długo. Teraz zrobiłem testy. Oto wyniki:
Herpes simplex virus(HSV)
Przeciwciała w kl. IgG 0,20 RU/ml
wynik ujemny < 0.8
wynik wątpliwy 0,8 -1,1
wynik dodatni > 1,1
Przeciwciała w kl. IgM 0,06 Ratio
wynik ujemny < 0.8
wynik wątpliwy 0,8 -1,1
wynik dodatni > 1,1
Czy to oznacza, że nie mam ani HSV-1 ani HSV-2? Jaka może przyczna moich dolegliwości? Czy to możliwe, że badanie zostało błędnie wykonane(na karcie czytam, że próbka była transportowana przez pół Polski)?
reinhard
Ostatnio edytowany przez reinhard (2010-02-16 21:19:16)

Rzeczywiscie, wynik badania nie wykazuje obecnosci wirusa HSV w organizmie. Zatem, albo, w rzeczy samej, probka byla zle zabezpieczona podczas transportu do laboratorium,...albo zle wykonano samo juz oznaczenie miana przeciwcial,...albo dolegliwosci, ktore Pan opisuje nie sa spowodowane wirusem HSV a ich przyczyna jest zupelnie inna.
Najlepiej wiec byloby powtorzyc badanie w jakims bardziej zaufanym laboratorium.
Niemniej, zwazywzy na forme zblizenia seksualnego, jaka ponstwo wybrali, malo prawdopodobne jest by ta wysypka na zaledzi byla spowodowana zakazeniem HSV - chyba ze byl Pan juz wczesniej zakazony, a jedynie zbieg okolicznosci sprawil, iz przypuszcza Pan, ze mogl zarazic sie od owej kobiety.
Pozdrawiam serdecznie

Powtórzyłem badania, tym razem tylko na IgG:
Przeciwciała w kl. IgG 0,23 RU/ml
wynik ujemny < 0.8
wynik wątpliwy 0,8 -1,1
wynik dodatni > 1,1
Byłem również u wenerologa, który stwierdził, że wynik ujemny nie oznacza, że nie mam HSV. A badanie zrobiłem po upływie prawie pół roku od momentu ryzykownego zachowania. Lekarz ten postawił dwie diagnozy: kiła lub HSV. Zrobiłem test VDRL, który również wyszedł ujemny. Cóż począć?

...hm...
Z cala pewnoscia wenerolog ma racje stwierdzajac:
reinhard napisał:
...że wynik ujemny nie oznacza, że nie ma HSV.
Niestety tak to juz jest, ze w pewnej grupie pacjentow nie mozna zidentyfikowac okreslonych przeciwcial, a mimo to osoby te sa zakazone danym patogenem. Ujemny wynik badania wcale nie jest wowczas spowodowany jakimis bledami popelnionymi czy to podczas pobierania materialu biologicznego czy tez podczas wykonywania samej analizy.
Mysle, ze w Pana przypadku rozwiazaniem moglaby byc analiza PCR pozwalajaca na stwierdzenie braku lub obecnosci DNA wirusa HSV w materiale pobarnym podczas wymazu ze zmian chorobowych.
Badanie to, z cala pewnoscia pozwoliloby stwierdzic czy rzeczywiscie Panska dolegliwosc jest spowodowana wirusem opryszczki.
Pozdrawiam serdecznie
Femaris Pharma Consulting nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii użytkowników Internetu wyrażanych w jakikolwiek sposób na stronie www.tadrugaopryszczka.pl. Treści te są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Femaris zastrzega sobie prawo redakcji, skrótów, bądź usunięcia opinii zawierającej treści zabronione przez prawo, treści wulgarne, obraźliwie, albo naruszające zasady współżycia społecznego. Jednocześnie przypominamy, że osoba zamieszczająca opinie, o których mowa powyżej, może ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną. Dyskusje oraz wątki medyczne, na forum dyskusyjnym www.tadrugaopryszczka.pl mają charakter informacyjny i stosowanie informacji w nich zawartych w praktyce każdorazowo musi być konsultowane z lekarzem specjalistą.